De wereld van keukenkranen.

De wereld van keukenkranen.

De wereld van keukenkranen.

In een wereld als de onze is het zo goed als vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt. Maar heb je een speciale wens of voorkeur voor een soort of model kraan? Over het algemeen geven keukenkranen je keuken een extraatje, vooral als de vormgeving mooi gedaan is. Maar keukenkranen moeten ook aan een aantal eisen voldoen.

Een kraan moet passen bij de uitstraling van je keuken en het materiaal moet overeenstemmen met bijvoorbeeld het materiaal van je inbouwapparatuur, denk aan rvs. Ook moet een keukenkraan gebruiksvriendelijk zijn. Het is belangrijk dat je nieuwe kraan er mooi uitziet, maar dat hij het het, dag in, dag uit, blijft doen is belangrijker. Er zijn veel verschillende soorten kranen, maar de keukenkraan is de meest gebruikte kraan in het huis. Het is erg belangrijk dat er een kwalitatief goede keukenkraan in de keuken zit. Helaas komt het nogal eens voor dat een keukenkraan kapot gaat, iets wat zich vaak uit in een lekkende of spuitende kraan. Hoewel reparatie van een lekkende kraan vaak nog een optie is, loont het wellicht de moeite een nieuwe kraan aan te schaffen. Ook als je je keuken van een nieuw design voorziet, kan een nieuwe en goed ogende kraan op gebied van uiterlijk én functionaliteit een belangrijk verschil maken. Voordat je een nieuwe kraan aanschaft, is het echter wel van groot belang om even de verschillende opties en overwegingen onder de loep te nemen.

Hoeveel gaten heb ik in mijn aanrechtblad?
Als je een bestaande kraan vervangt, zorg er dan voor dat je een nieuwe kraan kiest die evenveel gaten in het aanrecht vereist als de oude. Kranen met geïntegreerde hendels hebben maar één gat nodig, terwijl traditionele mengkranen er drie nodig hebben. Andere opties, zoals een zeep dispenser, vereisen een extra gat.

Wat voor hendel wil ik?
Keukenkranen kunnen in twee hoofdsoorten komen. De eerste soort maakt gebruik van een enkele hendel, waarmee zowel de watertemperatuur als de straalkracht geregeld kan worden. De tweede soort bestaat naast de kraan uit twee draaiknoppen, waarmee de kracht van zowel warm als koud onafhankelijk geregeld kunnen worden.

Hoe gevuld is mijn wasbak?
Vul je je wasbak regelmatig met een grote hoeveelheid potten en pannen, kies dan voor een hoge, lange kaan.

Welke soort en stijl wil ik?
Kranen komen in verschillende materialen en stijlen. Zorg ervoor dat de kraan qua afwerking en materiaal goed past bij de rest van je keuken.

Tegenwoordig kan je kiezen voor een keukenboiler of een kokend waterkraan. Kokend water wordt in de keuken veel gebruikt  voor bijvoorbeeld koken, een kopje thee of koffie. De keuze tussen water opzetten of water van 100 graden direct uit de kraan tappen is snel gemaakt. De kokend waterkraan staat op het aanrecht en het reservoir word in het kastje eronder geplaatst.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.